Voorraadbeheer methodes: welke past bij u?

In dit artikel bespreken we de verschillende voorraadbeheer methodes die er bestaan. Efficiënt en strategisch voorraadbeheer is voor ieder bedrijf ontzettend belangrijk! Geen enkel bedrijf wil namelijk onnodige kosten maken aan voorraadbeheer. Door de juiste voorraadbeheer methode te kiezen, kunt u de kosten van uw voorraadbeheer reduceren en uw rendement verhogen. Wij leggen de drie bekendste methodes aan u uit!

FIFO methode

De FIFO methode is naar alle waarschijnlijkheid de bekendste van de drie. De afkorting FIFO staat voor first in, first out. Dit houdt in dat producten die als eerste zijn binnengekomen, als eerste weer worden verkocht. Bedrijven die werken met producten waar een houdbaarheidsdatum aan verbonden zit, werken vaak met deze methode. Denk aan aanbieders van voedsel, medicijnen, cosmetica, bloemen enzovoort. Met deze methode voorkom je dat producten over de datum raken en niet meer verkocht kunnen worden.

LIFO methode

De afkorting LIFO staat voor last in, fist out en is het tegenovergestelde van de hierboven besproken FIFO methode. Producten die het laatst zijn binnengekomen, verlaten als eerste weer de winkel. Het nadeel van deze methode, is dat het risico bestaat dat de achterste dozen nooit worden aangeraakt en dus verouderen. Om deze reden is deze methode met name geschikt voor bedrijven met een hoge doorvoersnelheid.

JIT methode

De laatste methode die we bespreken, is de JIT. JIT staat voor just in time en is de meest onbekende methode van de drie. De methode is afgeleid van de lean filosofie en werd onder leiding van Taiichi Ohno geïntroduceerd bij Toyota. Bij deze methode worden de levering en de verkoop zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Op deze manier is er vrijwel geen voorraad meer nodig en zo kunnen er kosten bespaard worden! Het nadeel van deze logistieke methode is dat wanneer er bijvoorbeeld iets mis gaat in de levering, er direct een probleem ontstaat. Wanneer een product onverhoopt niet kan worden geleverd, ontstaan er lege schappen.

Het voordeel van een goede voorraadbeheer methode

Het voordeel van goed voorraadbeheer, is dat voorraadkosten op deze manier kunnen worden gereduceerd terwijl u anderzijds blijft voldoen aan de wensen van de klant. Al deze methodes kunnen hier een bijdrage aan leveren. Het is afhankelijk van de soort winkel die u bent, welke methode voor u het meest geschikt is. Bij Intelco kunnen we niet alleen uw voorraad inventariseren, we kunnen u ook helpen uw voorraadbeheer op orde te maken en zijn instaat u de juiste methode aan te raden. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie!

 

Ook interessant voor u: Schappenplan: de ideale indeling voor u en uw klant! en Cycle counting: inventariseren in fases.