Cycle counting: inventariseren in fases

Cycle counting is een inventarisatie methode waarbij het hele jaar door gedeeltes van de voorraad gecontroleerd worden. Het is een aanpak die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Het grote voordeel van een cycle counting, is dat de verplichte jaarlijkse inventarisatie hierdoor waarschijnlijk overbodig wordt. U telt uw voorraad niet meer één, twee, of een aantal keer per jaar maar controleert het hele jaar, stukje bij beetje, het aantal producten dat u in huis heeft.

Een cycle count: hoe werkt het precies?

Bij cycle counting wordt de inventarisatie dus in stukken gehakt. Stel u heeft een bouwmarkt , dan wordt in week één bijvoorbeeld al het hout geïnventariseerd, in de week die daarop volgt alle schroeven en nog een week later kunnen bijvoorbeeld alle buitenlampen worden geteld. De telling hoeft echter niet altijd plaats te vinden op basis van productgroepen. Het is ook mogelijk om iedere week een gangpad te tellen of alle producten van een bepaald merk tegelijkertijd te inventariseren.

ABC-analyse

De meest gebruikte methode bij cycle countings is de ABC-analyse. Hierbij worden de producten in uw winkel of magazijn verdeeld over drie categorieën: A, B en C. A-items moeten zeer regelmatig worden gecontroleerd, B-items verdienen vervolgens de hoogste prioriteit en C-items hoeven het minst vaak geïnventariseerd te worden. De reden voor deze hiërarchie, is het principe dat een klein gedeelte van het aantal producten, een groot gedeelte van de totale waarde van de voorraad vertegenwoordigt. A-items zijn de meest kostbare producten. Qua hoeveelheid vertegenwoordigen zij 20% van het totaal aantal producten maar qua waarde zijn de A-items goed voor 70% van de totale voorraadwaarde. Omdat A-items een grote invloed hebben op het balanstotaal, moeten deze producten vaker worden geteld dan B of C-items.

  • A-items: 20% van de producten, vertegenwoordigen 70% van de totale waarde van de voorraad.
  • B-items: 30% van de producten, vertegenwoordigen 25% van de totale waarde van de voorraad.
  • C-items: 50% van de producten, vertegenwoordigen 5% van de totale waarde van de voorraad.

De voordelen van cycle counting

Aan cycle counting kleven een groot aantal interessante voordelen. Doordat er steeds kleine gedeeltes van de voorraad worden geteld, wordt een inventarisatie van de complete voorraad overbodig. Het tellen van alle producten is een enorme klus. Het is vaak een grote belasting voor uw personeel en uw dagelijkse bezigheden kunnen hier onder lijden. Cycle counting is hiervoor de oplossing. Daarnaast brengt het periodiek tellen van de voorraad ook een ander groot voordeel met zich mee. U toont namelijk aan dat u uw voorraadbeheer op orde heeft en hierdoor komt u in aanmerking voor vrijwaring van de belastingdienst!

Voor wie is cyclus telling interessant?

Voor ieder bedrijf is cycle counting interessant. Zowel bedrijven met relatief veel voorraad, als bedrijven met een relatief kleiner aantal producten ‘in stock’, kunnen er baat bij hebben. Ziet u nu al op tegen de inventarisatie die na de drukke feestdagen weer op de planning staat en zoekt u naar een oplossing? Dan is het periodiek tellen van de voorraad voor u wellicht een uitkomst! Natuurlijk kunnen wij u vakkundig adviseren op dit gebied. Bent u benieuwd of een cyclus telling voor u interessant is en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Samen met u kijken we graag naar de mogelijkheden om cycle counting te introduceren in uw bedrijf.

Ook interessant voor u: Voorraadinventarisatie voor tevreden klanten en Winkelbalansen: de onderbroeken van een ex-toptennisser.